• User avatar
  • User avatar
  • User avatar
User avatar
By N_Jay
#146722
Have an issue with my 2008 GL320.

I replaced the AIr-Matic pump, but when I went to start the car it gave me a "ABS/EPS Inop" error.
The car run for about 5 seconds (about 10 beeps) and shut off (like it was shut down normally).
Restarting the car gave me the same results (tried about 10 times.)
The car did not rise, but I think that might have been because there was not enough time.

I read the codes and had 2
6001-00 ABS Supply Voltage too low Stored and MIL on.
5995-00 ABS Temperature Service brakes.

I cleared the codes and they did not come back, but still have the same symptoms.
Care runs like normal but only for about 5-6 seconds.
Car shows ABS/ESP Inoperative.
No new codes, these codes did not come back.

I put the car on a charger just in case it is just a weird low battery thing.
Will be trying again tomorrow.

Could the car sitting low trip an ABS/ESP error?

Could the ABS/ESP (or sitting low) be a condition where that car shuts itself off since it is not safe to drive?
User avatar
By fpena944
#146839
N_Jay wrote: Sat Apr 23, 2022 11:16 pm Have an issue with my 2008 GL320.

I replaced the AIr-Matic pump, but when I went to start the car it gave me a "ABS/EPS Inop" error.
The car run for about 5 seconds (about 10 beeps) and shut off (like it was shut down normally).
Restarting the car gave me the same results (tried about 10 times.)
The car did not rise, but I think that might have been because there was not enough time.

I read the codes and had 2
6001-00 ABS Supply Voltage too low Stored and MIL on.
5995-00 ABS Temperature Service brakes.

I cleared the codes and they did not come back, but still have the same symptoms.
Care runs like normal but only for about 5-6 seconds.
Car shows ABS/ESP Inoperative.
No new codes, these codes did not come back.

I put the car on a charger just in case it is just a weird low battery thing.
Will be trying again tomorrow.

Could the car sitting low trip an ABS/ESP error?

Could the ABS/ESP (or sitting low) be a condition where that car shuts itself off since it is not safe to drive?
Dad said it's hard to diagnose (as you figured) just by symptoms but said it's possible there could be an electrical fault somewhere causing these issues.

Any luck with charging the battery? I know on my Cayenne when it was weak it caused all kinds of strange issues.
User avatar
By N_Jay
#146840
VAG cars are worse, but MBs also don't like low batteries.
Charged it up and it started the car 10 or 15 times in a row.
Since the ABS/ESP was the error shown, I put a voltmeter on the main ABS fuse.
It gets power a second or two after the engine starts. As soon as it gets power the car shuts down.
Guessing lots of modules get powered up at the same time.
My next test is to pull that fuse and see what happens.
Maybe tonight as this was my yesterday.
SIL's dune buggy is entering restoration.
Should be a fun project.
The womenfolk are already arguing about the color it should be. :drink:
FB_IMG_1650890992716.jpg
FB_IMG_1650890989040.jpg
User avatar
By NCporsche
#146848
Try taking the battery out and having it tested at you local parts place. If it is good you have eliminated the easiest fix.
User avatar
By N_Jay
#146852
I would agree if there was any variability to the issue.
It is 100% consistent, and shows no other low voltage or bad battery symptoms.
Your Best Sounding Car

my 90 model 6.4 liter stroker. Custom stepped h[…]

Wow I guess the plastic rear window on my S2 cabri[…]

Timing Belt Tracking

The key will be, through the vent holes in the sid[…]

Update day 1, we will be doing Skyline on the way […]